NAJBOLJ BRANO

Kateri je tvoj tip osebnosti? (Myers – Briggs osebnostni test)

Ste že kdaj reševali kakšen osebnostni test? Mogoče se sprašujete, zakaj bi ljudje sploh reševali osebnostne teste? Moj prvi odgovor na to je: Ker je zabavno. 😊

Eden od najpogosteje rešenih in zato statistično najbolje preverjenih osebnostnih testov je Myers – Briggs (MBTI). Ta osebnostni test s področja psihologije je pravzaprav vprašalnik, ki nam pomaga, da se bolje razumemo in da bolje razumemo ljudi, ki so okoli nas. Pomaga nam, da vidimo, kako smo si med seboj lahko različni (in podobni). Veliko naših nerazumevanj se lahko skriva ravno v naših osebnostnih razlikah.

MBTI opisuje naše socialne in psihološke preference. To pomeni, da opisuje, kako oseba vidi svet in kako sprejema odločitve. Kako se odziva v odnosih, v različnih življenjskih okoliščinah in na kakšen način procesira informacije iz okolja. Opisuje tudi posameznikove močne točke in tista področja v življenju, ki ji predstavljajo izziv ali znajo celo malo nagajati oz. otežiti življenje. Skratka, gre za orodje, ki nam lahko pomaga pri osebnostni in posledično medosebni rasti.

Povezavo do osebnostnega testa, ki ga lahko rešite povsem brezplačno, najdete tukaj. Ljudje se včasih odločijo za strokovno testiranje pri primerno usposobljenem strokovnjaku. Mislim, da pri prvem reševanju to ni potrebno, saj rezultati ponudijo precej informacij, ki nas lahko miselno zaposlijo za dalj časa. Kljub temu je možno dobiti še veliko bolj podrobno interpretacijo osebnostnega tipa. Včasih je prav srhljivo, kako lahko neka psihološka orodja zadanejo to, kar mi niti sami ne znamo opisati z našimi besedami. Kljub temu si ne utemeljujmo svojega življenja na podlagi nekega osebnostnega testa, ne glede na to, kako je statistično preverljiv. Ta test nas ne definira in ne določa naše identitete in vrednosti. Naj služi zgolj kot orodje, ki nam pomaga, da bolje razumemo naše preference in s tem tudi sebe.

Kaj pomenijo 4 črke v osebnostnih tipih?

Pri pregledovanju rezultatov nas lahko ob sicer podrobnem in jasnem opisu osebnostnega tipa, te 4 črke tudi zmedejo. Če razložim čisto enostavno, gre za 4 preference. Prva od 4 črk je lahko ali I (introvertiranost) ali E (ekstravertiranost). Povedano v zelo preprostem jeziku ali se osredotočamo bolj v notranji svet (I) ali bolj v zunanjega (E). Ne gre toliko za to, koliko smo družabni in socialni, ampak za to, kje dobimo energijo. Ali iz notranjega sveta in samote ali iz zunanjega sveta z ljudmi.

Druga od 4 črk je lahko ali N (iNtuicija) ali S (sensing – zaznavanje). To pomeni, kako opazujemo in vidimo svet, kako procesiramo informacije in kako ustvarjamo smisel iz teh informacij. Tisti z S kot drugo črko so nagnjeni k dejstvom, številkam in k tistemu, kar zaznavajo s 5 čutili (VID, SLUH, TIP, OKUS, DOTIK). So zelo praktični in izkustveni. Tisti z N kot drugo črko so nagnjeni k iskanju vzorcev in konceptov v okolju. So ustvarjalni, polni domišljije in idej. Radi odkrivajo skrite pomene in možnosti. Osredotočajo se na informacije, ki jih dobijo iz svojega notranjega (tudi imaginativnega) sveta.

Na mestu tretje črke lahko najdemo ali F (feeling – čutenje) ali T (thinking – mišljenje). Ti dve črki se nanašata predvsem na naše odločitve in na to, kako jih sprejemamo. F pomeni to, da preferiramo vrednost – kaj je za nas okej/dobro in kaj občutimo kot slabo. Pomeni, da se odločamo po občutku. Takšni ljudje so čuteči, empatični in lahko tudi čustveno zelo ekspresivni. Na drugi strani T (mišljenje)  vsebuje logiko, racionalnost. Sprašujemo se npr. ali ima izbira sploh kakšen logičen smisel, je resnična in se potem odločimo na podlagi odgovora na to vprašanje. Ljudje s T črko so navadno zelo logični, racionalni. Še vedno so lahko čuteči ljudje, a se ne odločajo na podlagi občutka, temveč na podlagi logike.

Četrta črka je J (judging – presojanje in odločanje) ali P (perceiving – opazovanje). Ti dve črki se navezujeta predvsem na strukturo.  Določata, na kakšen način se lotimo dela in načrtovanja ter kako uporabimo in umestimo informacije, ki jih prejmemo. Če ima oseba kot četrto črko P, navadno pogleda vase, kaj se njej zdi smiselno. Za to mora zbrati veliko informacij, a jih ne organizira v sebi. Pravzaprav malo fri-stajla (free-style=prosti stil), je sproščen/a in gre s tokom. Če ima oseba na mestu zadnje črke J, navadno opazuje, kaj se dogaja zunaj nje in se skrbno odloča na podlagi informacij iz okolja. Te informacije omeji in ne pusti, da pride k njej kar vse, ampak si ustvari red. Organizira zunanji svet po svoje. Vedno znova in znova. Izpade kot dobro organiziran, urejen tip človeka, ki veliko planira. Raje ima predvidljivost, jasnost in strukturo kot spontanost. To še ne pomeni, da ne zna biti spontan/a.

Ljudje se nahajamo na spektru oz. kontinuumu med eno ali drugo možnostjo vsake črke.  Prav tako nihče ni vedno samo eno ali samo drugo (pri vsaki od teh 4 črk). Vsi uporabljamo vse. Gre enostavno za preference. To pomeni, da je vsak nagnjen bolj k enemu ali k drugemu. Poenostavljeno povedano, četudi si npr. v 80 % introvertirane sorte, si še vedno v 20% na strani ekstravertiranosti. Četudi se v večini primerov, npr. v 60% odločaš na podlagi intuicije, še vedno uporabljaš tudi S (zaznavanje). Nemogoče je izključiti eno ali drugo. Naše preference se lahko namreč spreminjajo v določenih situacijah ali obdobjih, ki od nas zahtevajo prilagoditev. Kljub temu načeloma ostajajo stabilne in dominantne skozi vse naše življenje. Načeloma drži tudi, da lahko manj dominanten del, če želimo, do določene mere razvijamo.

Nasvet za odnose in vaja

Povabim, da posredujete test še svojim družinskim članom, sestri/bratu, mami/očetu, partnerju, fantu/punci, ženi/možu ali prijateljem. Skupaj preberite opise in pokomentirajte svoje rezultate. Koliko držijo za vas? Kje drug pri drugem prepoznate, da določen osebnostni tip res drži za koga? Kaj vas je presenetilo? Če ste test že reševali, ali so se vaši rezultati kaj spremenili? Zanimivo je pogledati, katere znane osebnosti ali kateri fantazijski liki oz. liki iz filmov in serij so istega osebnostnega tipa kot vi. Skratka, fina tema za kakšno druženje. 🙂

P. S. Test je v slovenskem jeziku. Prav tako je v slovenskem jeziku osnovni opis posameznih osebnostnih tipov. Žal celotni opisi niso prevedeni v slovenščino. Tisti, ki vam angleščina predstavlja izziv, pocukajte za rokav koga, ki bi vam lahko prevedel preostali del opisa.


Se prvič srečujete z mojim delom?

Pozdravljeni!

Sem Maruška, zakonska in družinska terapevtka. Ustvarjam programe in vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Za dodatno podporo in nasvete se lahko pridružite naši e-mail listi spodaj.

Leave a Reply

%d bloggers like this: