O SENZITIVNOSTI

Lastnosti visoko senzitivnih moških

Lastnosti visoko senzitivnih moških niso toliko drugačne od visoko senzitivnih žensk. Kljub temu so s strani okolja drugače dojete in razumljene. Žal obstajajo določena družbena prepričanja o spolu, zaradi katerih je “senzitivnost” ovrednotena kot ženska lastnost. Visoko senzitivni moški se zato načeloma otepajo izraza “senzitiven”. Med tem, ko ženske našo senzitivnost nekako izrazimo skozi ranljivost ali nekoliko lažje skozi solze, moške izraz “senzitivnost” na nek način stigmatizira, zaradi česar se mnogi zaprejo vase in svojo senzitivnost izražajo bolj preko razdražljivosti in jeze.

Tisti visoko senzitivni moški, ki so bili tekom odraščanja kategorizirani kot nadarjeni (tudi ženske v tem oziru), so jo na določene načine bolj poceni odnesli. V takih primerih družba namreč lažje sprejema senzitivnost, saj je le-ta dojeta v okviru širše lastnosti – nadarjenosti.

Visoko senzitivni moški in njihove lastnosti

  • Globoko razmišljajo in dobro opazujejo.
  • Vznemirijo jih močni senzorni dražljaji: Izrazite vonjave, glasovi (npr. sirene), vidni dražljaji (npr. močne luči) ipd.
  • Zavedni, odgovorni, natančni in osredotočeni na detajle.
  • Skrbni, razumevajoči in sočutni. Hitro zaznajo, kaj se dogaja z drugimi ljudmi.
  • Zaradi kombinacije globine razmišljanja, dobrega opazovanja, odgovornosti in skrbi za druge ljudi so navadno zelo dobri voditelji.
  • V sebi nosijo veliko mero ustvarjalnosti in čut za umetnost. Mnogi npr. ustvarjajo s pomočjo rok (risanje, izdelovanje izdelkov, igranje inštrumenta ipd.).
  • Imajo nizko toleranco za bolečino.
  • Ne marajo sprememb.
  • Imajo veliko potrebo po samoti in zasebnosti.

Poleg teh lastnosti obstaja še ogromno drugih, ki opisujejo lastnost visoke senzitivnosti pri moških. Vsak moški ima tudi svoje specifike in nimajo vsi senzitivni moški vseh zgoraj opisanih lastnosti. Ne smemo pozabiti, da tako kot v splošnem, tudi pri moških znotraj senzitivne skupine obstajajo tisti moški, ki so zmerno senzitivni in tisti, ki so zelo senzitivni.

Moški bralci: Koliko vam gre mogoče na živce izraz “senzitiven”? Kakšen izraz bi vi raje izbrali ali kako navadno spregovorite o svojih lastnostih, ki so povezane z visoko senzitivnostjo?


Se prvič srečuješ z mojim delom in želiš ostati v stiku?

Pozdravljen/a!

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Za dodatno podporo in nasvete se lahko pridružiš naši e-mail listi spodaj.

Leave a Reply

%d bloggers like this: