USTVARJALNI PROCES

Za kreativne senzitivne osebe: Kako v svojem ustvarjalnem procesu prepoznamo, kdaj je čas za počitek?

Si senzitivna oseba, ki je povrhu tega še zelo ustvarjalna? Ustvarjalen proces je večplasten, kompleksen, brezčasen in univerzalen. Slednje pomeni predvsem to, da ga vsi ljudje doživljamo do določene točke zelo podobno. Vsakemu posamezniku so vsaj na izkustveni ravni npr. poznane faze ustvarjalnega procesa: Uničenje/destrukcija, inkubacija, ideacija, ustvarjanje in delitev. Četudi se ti imena zdijo tuja, si v svojem procesu ustvarjanja zagotovo doživel/a njihov pomen. Danes bi rada svojo pozornost posvetila predvsem inkubaciji.

Faza inkubacije

Faza inkubacije je tista, ki lahko marsikateri visoko senzitivni osebi (sploh če je izjemno intuitivna) povzroči stisko posebne vrste. Seveda je lahko faza inkubacije tudi izredno lepa. Kadar pa ni, imamo vsesplošen občutek nejevolje, nesposobnosti, depresivnega razpoloženja in izčrpanosti. Mogoče celo pomislimo, da smo bolni.

Fazo inkubacije lahko nekateri prepoznajo kot občutje nemiru ali celo kot temno noč duše. Gre za psihično (in duhovno) stisko, ki v posamezniku ustvari ogromno praznine. Skušaš pisati/ fotografirati/ kuhati/ slikati/ plesati/ peti/ šivati/ popravljati/ graditi/ …, a ne gre. Po nekaj čečkarijah in besedičenju npr. zapišeš: “Ne najdem besed. Lahko pa v svojem poskušanju bruham.” 🙂 K temu dodamo še koktajl doživljanja lastne nesposobnosti ter primerjanja z drugimi (ustvarjalci) in dobimo prav mukotrpno stanje duše in duha. (Tukaj poudarjam, da v tem kontekstu ne mislim na depresivno epizodo.)

Kdaj se znajdemo v fazi inkubacije?

Na fazo inkubacije nakazuje konec določenega ustvarjalnega obdobja. Navadno nastopi, ko smo zaključili nek projekt ali uresničili neko veliko idejo. Faza inkubacije je v svojih lastnostih zaradi tega zelo podobna zimi. Zahteva počitek in nego. To pa je v današnji produktivni družbi zelo težko sprejeti. Znotraj nas pogosto nastane odpor, ki nas še dodatno utruja.

Kaj nam pomaga prepoznati fazo inkubacije?

Mogoče te v fazi inkubacije poleg morebitnega težkega doživljanja, spremljajo določene sanje, dnevne podobe ali vtisi. Bodi pozoren/pozorna nanje, preko njih lahko dobiš odgovor na svoja neizgovorjena vprašanja.

V fazi inkubacije imamo npr. občutek/vtis, kako smo v na polno razcvetenem vrtu kot majhno seme v neobdelani zemlji. Občutek imamo, da bi morali delati, biti produktivni in ustvarjati naprej, saj zamujamo vse ostale, ki ne nehajo ustvarjati. Naša potreba po počitku se tepe z našimi prepričanji o tem, kaj je primerno in kako bi morali delovati. Mogoče si mislimo, da smo leni, ko določeno obdobje ne ustvarjamo na polno. V resnici je lahko to samo znamenje, da je nastopil čas za odmor. Smo v inkubaciji in tudi v tem ostajamo povsem primerni.

Svojo pozornost takrat namenimo mehki in neobdelani zemlji, v kateri na nas že čakajo bodoči sadovi. Zaupaj, da so sadovi resnično tam in poskrbi za to zemljo, da bodo lahko pognali močne korenine. Inkubacija je namreč prostor nežnosti. V svoje roke narahlo primemo zemljo in začutimo lahko vir vse kreativnosti. Ko pridemo v stik s tem delom sebe/življenja, lahko z zaupanjem potopimo svoje roke globlje.

Kako skrbimo za zemljo?

Inkubacijska doba lahko traja različno dolgo (včasih nekaj minut ali ur, spet drugič nekaj mesecev ali let). V tem času je naša naloga ta, da počivamo, se prepuščamo tišini in po svojih zmogljivostih živimo in ustvarjamo naprej na bolj nežen način.

To pomeni, da poskušamo najti več sproščenosti. Pomaga, če najdemo čas za igro (igra pomeni, da počnemo nekaj brez nekega cilja ali namena). Pomaga tudi, če sledimo svojim interesom (ne se ustrašit, če te začne zanimati nekaj povsem novega). Predvsem pa delajmo vse tisto, kar nas pokliče, živimo življenje in poskrbimo za svoj živčni sistem. Ostali del svojega bivanja preživimo v tišini in zaupajmo, da nas naše bolj nežno ustvarjanje ohranja pri življenju (četudi se čuti povsem prazno).

To je več kot dovolj. Kmalu bomo spet želi sadove svoje nežno obdelane zemlje.

Ti je poznana izkušnja inkubacijske faze? Kako jo sicer prepoznaš in kako se soočiš z njo?


Se prvič srečuješ z mojim delom in želiš ostati v stiku?

Pozdravljen/a!

Sem Maruška, zakonska in družinska svetovalka in ustvarjalka vsebin za visoko senzitivne osebe. Ustvarjam vsebine, ki ozaveščajo o visoki senzitivnosti in ponujajo razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom. Za dodatno podporo in nasvete se lahko pridružiš naši e-mail listi spodaj.

Leave a Reply

%d bloggers like this: