NAJBOLJ BRANO SKRB ZASE

Stopnje rasti visoko senzitivnih oseb v procesu postavljanja mej

Raziskave kažejo, da so nekateri ljudje bolj dovzetni za čustva iz svojega okolja. Ti ljudje se navadno identificirajo za visoko senzitivne osebe in/ali empate. Močno čutijo, hitro preberejo prostor, v katerega stopijo, začutijo vzdušje in čutenja iz okolja, zaznajo, kar ostane neizgovorjeno ipd.

Resnično verjamem, da to ni šibkost, ampak dar(ilo).

Senzitivnost te vrste (ki se povezuje s senzitivnostjo na senzorne dražljaje in mentalno stimulacijo) je dednega izvora. To pomeni, da je najverjetneje visoko senzitiven nekdo od naših staršev. Na nivo naše senzitivnosti lahko sicer vplivajo tudi težke izkušnje iz otroštva (npr. travma, zanemarjanje ali zloraba). Da ne bo pomote – to ne pomeni, da bolj kot si senzitiven, bolj si ranjen. Nikakor. Če ti skuša kdo prodati to idejo, je prosim ne kupi. Dejstvo pa je, da moramo senzitivni (in tudi manj senzitivni) poskrbeti za tisto kar boli, zato da bomo manj dovzetni za čustveno “nalezljivost”.

Senzitivni se namreč pogosto soočamo tudi s preobremenjenostjo v gneči, z občutkom, da čustva kar butnejo v nas, in z večjim izzivom, ko pride do pomirjanja čustev v čustveno intenzivnih okoljih. Notranjemu delu se zato ne moremo izogniti.

Če si visoko senzitivna oseba ali empat, potem so ti (vsaj nekatere) spodnje stopnje zagotovo poznane. Proces rasti ni vedno linearen, velikokrat skačemo sem ter tja, a mislim, da je senzitivnim poznan splošen proces, ki je opisan spodaj.

Z dovoljenjem prirejeno in prevedeno po zakonski in družinski terapevtki Whitney Goodman.

V kolikšni meri se lahko poistovetiš z zgornjim procesom ali s posameznimi stopnjami?


Si tudi ti precej dovzetna/dovzeten za čustvene in druge vsebine iz svojega okolja in izkušaš, kako te čustva kdaj pa kdaj povsem obremenijo? Senzitivnost je pravzaprav izjemno močna točka, potrebno pa je razumeti njeno dinamiko in velikokrat ustvariti načine, ki jo bodo negovali, zato da lahko v polnosti izkoristimo svoj potencial. Spletni program za senzitivne je bil ustvarjen z namenom, da ti pomaga razumeti, sprejeti in negovati vse plasti tvoje senzitivnosti ter najti ravnovesje v svetu, ki se pogosto zdi vse prej kot nežen. Več o programu si lahko prebereš na povezavi tukaj.

Leave a Reply

%d bloggers like this: