O ČUSTVIH IN INTUICIJI

Kakšni so učinki joka?

Jok ima svoj smisel, zato ni nič čudnega, da se mu pogosto pripisuje ozdravljajoč pomen. Solze so dejansko zdravilne. Toda ljudje ne jočemo le zaradi žalosti, ampak lahko zajočemo tudi iz strahu, nemoči in celo iz besa, ki se rad navleče na nemoč. Včasih jočemo tudi zaradi notranje bolečine, ki je (še) ne znamo poimenovati, predvsem v trenutkih, ko stiska seže res globoko.

Kakšen pomen imajo solze:

  • Soočijo nas z lastnim doživljanjem in nam omogočijo, da najdemo stik s seboj in z drugimi ljudmi.
  • Pomirjajo in tolažijo.
  • Telesu pomagajo sprostiti psihično bolečino.
  • Pomagajo nam, da predelamo in izpustimo čustva, ki so se nabrala v nas.
  • Drugim ljudem posredujejo informacijo o tem, da smo se znašli v stiski in da potrebujemo pomoč.

Kaj pa solze sreče?

Kadar nam ob ganljivem srečnem trenutku pritečejo solze, nam lahko med drugim pritečejo tudi zaradi tega, ker doživljamo, da nas lepota trenutka presega, da je ta trenutek čisti dar in smo pravzaprav vstopili v prostor Presežnega.

Obenem lahko gre za globoko zavedanje, da je ta sreča minljiva, da ni bila prisotna vedno oz. ves čas in da smo ranljivi za izgubo nečesa, kar nam je pomembno. S tem povezana je torej žalost – zavedamo se namreč, da ni (bilo) vedno tako lepo in da nam je lahko dar tudi odvzet. Solze sreče kažejo na to, da smo se predali nečemu večjemu od nas in na ta način lahko solze sreče pomenijo tudi globoko zahvalo za podarjeno.

Spominjam se poroke mladega para. Ko je nevesta prikorakala do oltarja, kjer jo je čakal ženin, sta oba pričela jokati. Njune solze so govorile: “Končno. Tako dolgo sem te iskal/a in čakal/a.”

Kakorkoli že, naj gre za jok iz bolečine, žalosti ali sreče, solze bodo vedno znamenje življenja.


Se prvič srečujete z mojim delom?

Pozdravljeni!

Sem Maruška, specializantka zakonske in družinske terapije in ustvarjalka programa za visoko senzitivne osebe in empate. Svoje delo posvečam znanstvenemu raziskovanju senzitivnosti in s svojimi programi ponujam razumevanje globoko senzitivnim, intuitivnim in ustvarjalnim posameznikom.

%d bloggers like this: